Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beszélgetés Szilivel

2009.07.11

Létezik egy együttes, akikről mostanában egyre többet hallani. Nem csoda, hiszen fiatalok, energikusak és nem utolsó sorban tehetségesek. Ők a lóg a ritmus. 1995-ben kezdték, akkor még Géczy Viktor és Kovács Krisztián kivételével mind ongaiak voltak, úgy mint Bűdi Szilárd, Debreceni Judit, Tóth Szabolcs. A mai felállásra (Bűdi Szilárd, Géczy Viktor, Nagy Ferenc, Hudák Attila, Czakó Péter) azt mondják, ez az elképzeléseik szerint működő formáció. A csapathoz tartozik még egy fontos szereplő, a szintén ongai dalszöveg író, Juhász Győző. Hiszen ma már talán fontosabbak a saját dalok, mint az annyiszor játszott klasszikusok. Meséljen minderről az együttes énekes, Bűdi Szilárd.

 

- A ti műfajotok nem klasszikus blues, de nem is valamiféle rock vagy funky. Te hogyan határoznád ezt meg?

- A bluesból indult, most pedig a bluesnak egy XX. századi változata. Mi funky-bluesnak hívjuk tulajdonképpen. Ez jön belőlünk, ilyen hatások érnek. Én ettől függetlenül nem távolodtam el igazán a gyökerektől, ugyanúgy szeretem ma is a tradicionális blues zenét, mint modernebb irányzatait.

- Azt tudjuk, hogy Miskolcon már népszerűek vagytok, hiszen szinte minden hétvégén van egy-egy fellépésetek. Milyen más bemutatkozási lehetőségeitek vannak?

- Szinte semmi. Majdnem mindenütt ott voltunk ahol lehetett. Egyszer-egyszer megjelenik rólunk valamelyik újságban egy cikk, néha adunk egy kis kedvcsinálót a rádióban. Az a baj, hogy a pesti vonalat nagyon nehéz átlépni, de talán ezt most sikerült. Babonás vagyok ilyen téren, nem akarok semmit elkiabálni, de egy borzasztó nagy szakadékot léptünk át azzal, hogy bemutatkozhattunk Pesten is a Blond Rock versenyen.

- Milyen eredményeket tudhattok magatokénak?

- Először a Diákrock Fesztiválon szerepeltünk, aztán a ‘96-os „Ki mit tud?"-on, az RTL Klub „Jó reggelt" című műsorában, elsők lettünk az 1998-as Észak-kelet magyarországi tehetségkutató versenyen. Ezeknek nem volt túl nagy visszhangjuk, de ott voltunk, tapasztalatokat gyűjtöttünk. Ez mind pozitív dolog attól függetlenül, hogy egy koncertet sem hozott. A legnagyobb dolog ami mostanában ért bennünket, az a Blond Rock nagydíjért folyó versenyen elért III. helyezés. Ez is le lesz adva hamarosan a földi kör vagy „bioponos" kettesen. Itt 180 zenekar közül választottak bennünket a III. helyre. Nyertünk 500.000 Ft-ot és 3x8 óra stúdiófelvételt a Magyar Rádió 8-as stúdiójában. Ez egy nagyon komoly verseny volt, de a vélemények szubjektívek. Kinek mi tetszik, ki mennyire eladható? Rengeteg múlik a szerencsén is.

- Láthattunk téged a Kifutó színpadán múlt év decemberében, de láttalak már Hobóval, Ferenczi Györggyel is énekelni. Ki az, akit igazán példaként állítasz magad elé?

- Nagy nimbuszokat nem kergetek, de ha nagyon választani kell, akkor B. B. King, mert ő stílust teremtett a maga idejében. A másik az, hogy már túl a hetvenen még mindig játszik. Nem is akárhogyan, és ez csodálatos! Rengeteg zenét szeretek. Nagyon jónak találom a Robben Fordot, John Mayalt, Ferenczi Györgyöt.

- Te Miskolcon eladó vagy egy divatáru üzletben. Hát, a kereskedelem nem éppen arról híres, hogy sok a szabadidő. Hogyan tudod mégis a kettőt összeegyeztetni? Bírod energiával?

- Jelenlegi munkahelyemen a főnököm szerencsére nagyon rugalmas. Ha például egyik nap koncertem van, akkor másnap szabadnapot ad. Tehát ez elég problémamentes. Energiával? Hát olyan nincs, hogy ne bírjam!

- Hol zajlanak a próbák?

- A Kazinczy Klub alatt van egy pincehelyiség, amit két másik zenekarral együtt bérlünk. Ott próbálunk hetente egy-két alkalommal.

- Milyen segítséget, pártfogást kaptok?

- Kaptunk az ongai önkormányzattól 20.000 Ft-ot, amit nagyon köszönünk, mert abból csináltuk meg a TV 3-as stúdió és videó felvételeket. Ez utóbbit Takács Lacinak köszönhetjük. Ez a pénz nagyon a helyére ment. De ugye szponzorálni azt szponzorálják eleve, akinek neve van a szakmában. Mi pedig nem vagyunk média sztárok. Egyenlőre még nem sikerült igazi pártfogót találni.

- Szeretnénk tudni, mik szerepelnek a terveitek között?

- Elsődleges célunk, hogy végre találjunk egy megfelelő koncertszervezőt. Ha bejönnek a meghívások, akkor pedig többet játszani, minél nagyobb közönség előtt. Az ő szórakoztatásukra és a mi kedvünkre.

- Gőz Brigi -

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.